Coada Calului

 Publicat la 2017-01-31      2075 vizualizari       0

custom-Custom_Size___shutterstock_446478196

COADA CALULUI este o plantă perenă, erbacee, din familia Equisetaceae. Denumirea provine din limba latină – “equus” înseamnă “ cal” şi „saeta” înseamnă “ păr, ţepi “.

Creşte în fâneţe, pe câmpuri, ogoare cu sol argilos, umed, pe maluri cu tufişuri, având în funcţie de loc, concentraţii diferite de acid salicilic – între 3% şi 16%.

Coada calului este o plantă deosebită, având două feluri de tulpini. O tulpină care se dezvoltă primăvara, simplă, brună, fertilă, iar după polenizare aceasta putrezeşte şi creşte o altă tulpină, sterilă, verde, mai subţire, cu ramuri laterale verticale – HERBA EQUISETI.

Tulpinile acestea apar la începutul verii, în iunie, şi doar ele au proprietăţi medicinale. Se recoltează în lunile iulie-august. Se usucă la umbră.

Coada calului este bogată în ulei volatil, bioxid de siliciu, săruri de potasiu, calciu şi  acid salicilic.

Compoziţia atât de complexă în substanţe bioactive fac din coada calului o plantă medicinală preţioasă, cu efecte antiinflamatorii, cicatrizante, diuretice, remineralizante, hemostatice, astringente, bronchodilatatoare, antimicrobiene, expectorante.

Proprietăţile antiinflamatoare o recomandă atât pentru tratamentul afecţiunilor reumatismale, cât şi sportivilor cu probleme articulare sau ale tendoanelor şi în stările de oboseală.

Este o plantă medicinală utilă pentru prevenirea osteoporozei.

Decoctul rece în care se adaugă câteva petale de trandafir este foarte bun pentru decongestionarea ochilor obosiţi sau cu inflamaţie conjunctivală. De asemenea este hemostatic în epistaxis şi antiseptic şi calmant pentru gingiile inflamate.

Infuzia de coada calului adăugată în apa de baie are un efect tonifiant pentru piele.

Transpiraţia excesivă a picioarelor şi mirosul neplăcut sunt diminuate prin fricţionare cu tinctură de coada calului.

Infuzia este folosită pentru gargară în caz de amigdalită, stomatită, gingivoragii.

Compresa cu coada calului are efect decontracturant şi calmant în lombalgii de diverse cauze.

Nu trebuie folosite în scop medicinal tulpinile din primăvară pentru că sunt toxice!

FARES foloseşte calităţile deosebite ale acestei plante, COADA CALULUI, punând-o în diferite reţete de ceaiuri şi capsule.

FARES are o tradiţie bine cunoscută în producţia de ceaiuri medicinale şi găsim formule eficiente, câteva în care se află şi Coada calului.

Ceaiuri: Coada calului iarbă U84 şi U85;

Diurosept U60 şi U62;

Ceai V- pentru prostată şi vezică G75;

Ceai Prostată G73 şi G74;

Ceai Antioxidant M104 – formulă mânăstirească Mtirea de Sub Piatră

Capsule U 64A Diurofit 2 şi tinctură de Coada Calului.

Bioxidul de siliciu din Coada calului nu este solubil în apă şi de aceea se recomandă planta sub formă de pulbere în tratamentul sau în prevenţia osteoporozei şi artrozei (capsule Osteoplant L98).

Bucuraţi-vă de ceea ce plantele medicinale ne dăruiesc prin calităţile lor, ameliorând suferinţe şi vindecând.

 

Dr. Luminiţa-Natalia Sârcă