Coada şoricelului – Achillea millefolium

 Publicat la 2017-01-11      1905 vizualizari       0

coada-soricelului-achillea-millefolium-250-510

Coada şoricelului este o plantă perenă din familia Asteriaceae care cuprinde 100 de specii.

Denumirea “achillea millefolium” provine de la aspectul frunzelor care sunt crestate şi de la eroul grec Ahile care a folosit planta pentru a vindeca rănile soldaţilor săi.

Se găseşte la marginea câmpurilor, în locuri necultivate, uscate şi în zonele înalte. Coada şoricelului înfloreşte din mai până în octombrie. Florile sunt culese la amiază şi se usucă la umbră, în încăperi aerisite. Frunzele tocate şi presărate peste brânzeturi le accentuează gustul. Seminţele se foloseau la conservarea vinului, punându-se un săculeţ cu seminţe în butoaie.

Are o compoziţie complexă, cu un bogat conţinut de uleiuri volatile (cineol, pinen, limonen, azulen, achileină), acid achileic, formic, acetic, şi valerianic. Acestea îi conferă multiplele proprietăţi medicinale, dar şi valoare  tinctorială, fiind folosită pentru vopsitul vegetal. Se obţin culorile galben-pai, galben-închis şi verde-închis.

Specia Achillea moschata se foloseşte la prepararea lichiorurilor de plante, are gust amărui şi aromă de muşeţel.

Coada şoricelului are numeroase efecte medicinale, fiind antihemoragică, antiinflamatoare, antipiretică, antiseptică, antispastică, hipotensivă, detersivă (adică proprietatea de a curăţa şi de a cicatriza rănile), desicativă (proprietatea de a deshidrata), fiind şi uşor diuretică.

Este indicată în stările febrile din viroze şi cataruri respiratorii, digestive şi urogenitale, în bronşite, gastrite, dischinezii biliare, cistite, parazitoze intestinale, alergii.

Extern se utilizează sub formă de comprese în arsuri, plăgi supurate, ulcere varicoase, eczeme, având şi capacitatea de a regenera ţesuturile.

Este eficientă în dismenoree şi în ameliorarea inflamaţiei hemoroizilor.

Băile de mâini şi de picioare sunt indicate în nevrite.

Infuzia de coada şoricelului este folosită şi pentru ameliorarea migrenei cauzate de schimbările de vreme, acneei, iar decoctul din flori este tonifiant, stimulând circulaţia.

Fricţionarea pielii capului cu decoct din planta întreagă stimulează creşterea părului.

Iată o plantă care, prin multiplele proprietăţi medicinale, este folosită cu deosebită eficienţă într-o patologie diversă.

COADA ŞORICELULUI se găseşte în multe produse naturale FARES.

Ceaiuri: Coada şoricelului, Vezică biliară D75, Digestiv D41, Ceai G -pentru fiere şi rinichi U63, ceai U-pentru stomac D42, Curăţarea sângelui, Hemorlax.

Capsule D70 Veziculă biliară lentă.

Pulbere P129 Curăţarea sângelui.

Comprimate masticabile Plantusin pentru gât- care conţin ulei esenţial de coada şoricelului-

Bitter D94 „ HERBA DACICA”.

Rudolf Steiner consideră COADA ŞORICELULUI „o capodoperă de armonie vegetală, unică în felul său. Două tendinţe sunt puse admirabil în echilibru – un intens proces salin este vitalizat de jos în sus, căruia i se alătură un proces moderat de aromatizare, contribuind astfel  la bunul mers al proceselor constructoare”.

 

Dr. Luminiţa-Natalia Sârcă