Mugurii de Pin

 Publicat la 2016-12-08      5821 vizualizari       0

shutterstock_436421182-1

Pinul face parte din familia pinaceae şi este specific bazinului mediteranean (pinul maritim) şi zonelor montane calcaroase (pinul pitic şi pinul silvestru). Este întâlnit până la altitudinea de 1500 – 2100m.

Pinul creşte spontan la munte dar poate fi cultivat şi la câmpie cu climă rece.

Mugurii sunt bogaţi în uleiuri eterice şi subastanţe cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare, emolientă şi expectorantă. Recoltarea mugurilor şi acelor se face în lunile februarie şi martie, atunci şi conţinul in vitamina C este optim. Frunzele şi mugurii tineri se folosesc în stare proaspătă. Infuzia din muguri şi din frunze este foarte bună împotriva durerilor articulare din afecţiunile reumatismale.

Mugurii adăugaţi în apă clocotită parfumează şi purifică aerul şi ambientul datorită bogăţiei de uleiuri esenţiale pe care le conţin.

Folosirea uleiului esenţial de Pin trebuie  făcută cu moderaţie pentru că, în cazul afecţiunilor respiratorii spastice poate agrava starea.

De asemenea este recomandată moderaţia şi în cazul afecţiunilor renale.

Decoctul de frunze are efect uşor diuretic şi de eliminare a acidului uric, fiind benefic în gută.

 

Infuzia din ace de pin adăugată în apa de baie are efect relaxant şi reconfortant, în special în stări de oboseală fizică.

Seminţele de pin sunt foarte apreciate în bucătăria mediteraneană.

Produsele naturale FARES care conţin muguri de pin sunt recomandate în afecţiunile respiratorii şi urologice.

Este o gamă bogată, cu forme diferite de condiţionare: ceai, sirop, comprimate  masticabile.

Ceaiuri : U90 Muguri de Pin, Plantusin R1 şi R26 (antibronşitic), Prostată G73 şi G74.

Siropuri : Muguri de pin R12, Plantusin R8, Plantusin pentru diabetici R29, Plantusin forte R25, Muguri de Pin cu miere şi propolis R27, Plantusin forte cu miere şi propolis R18.

Comprimate masticabile Plantusin calmant R44 în care se găseşte ulei esenţial (Pini aetheroleum).

Numeroasele reţete care cuprind în formulele lor mugurii de pin permit tratarea individualizată a simptomatologiei, în funcţie de cauză, vârstă şi starea persoanelor bolnave.

 

Dr. Luminiţa-Natalia Sârcă